Skip to main content

Vandaag is de lente-equinox, de dag dat de zon recht boven de evenaar staat en de dag en nacht even lang zijn. Het is ook het begin van de lente en dat maakt vandaag een mooie dag voor een nieuwe start. Voor het concreet en zichtbaar maken van plannen en ideeën. Dus dat is wat ik vandaag met je wil delen.

Loslaten wat niet meer dient

Om ruimte te maken voor het nieuwe is het alleen wel nodig om los te laten wat niet meer dient. Het afgelopen jaar heb ik heel veel los gelaten, zowel letterlijk als figuurlijk. Ik ben namelijk erg ziek geweest, heb een aantal keren in het ziekenhuis gelegen en maanden nodig gehad om van verschillende operaties te herstellen. Mijn verhaal daarover deel ik graag een ander keer met je, wanneer de tijd daarvoor rijp is.

Wat ik wel nu met je wil delen is dat ik werd geconfronteerd met mijn eigen sterfelijkheid. Het zorgde er onder andere voor dat ik alle aspecten van mijn leven tegen het licht hield en naging wat voor mij écht belangrijk is. Want áls ik bijvoorbeeld nog maar een jaar te leven heb, wat wil ik dan nog graag ervaren en doen? Waarvan krijg ik energie? Wat kost mij energie? In welke mensen en ervaringen wil ik wel investeren en in wie en wat niet meer?

Ruimte voor creëren en zelfexpressie

Wat ik de afgelopen tijd heb herontdekt, is de behoefte om te creëren en om te delen wat er via mij gedeeld wil worden. Ik merk dat ik meer ruimte wil maken voor schrijven, filmen, fotograferen en op andere manieren creatief bezig zijn. De vaktherapie in het ziekenhuis als onderdeel van het revalidatieprogramma heeft bovendien mijn liefde voor kunst en creativiteit weer aangewakkerd.

Terwijl ik in het verleden nog wel eens kon denken: ‘wie zit er nou op mijn verhaal te wachten?’ merk ik nu dat mijn visie en verhaal anderen juist kan helpen en daardoor kan bijdragen aan het grotere geheel. Een visie die gaat over het creëren van vooruitgang voor jezelf, anderen én (de rest van) de natuur, over het verbinden van inheemse wijsheid met wetenschappelijke kennis. En een persoonlijk verhaal over veerkracht, doorzettingsvermogen, vertrouwen en overgave.

Leren van planten

Het doet me denken aan een hoofdstuk uit Braiding Sweetgrass – Indigenous Wisdom, Scientific Knowledge and the Teachings of Plants, een prachtig boek van Robin Wall Kimmerer. In het hoofdstuk The Three Sisters beschrijft ze de wederkerige relatie tussen mais, bonen en pompoen en wat we van deze planten kunnen leren. Natives zaaien deze drie planten bij elkaar in de buurt. Mais ontspruit als eerste en groeit snel de hoogte in. Bonen komen als tweede boven de grond en focussen eerst op het maken van bladeren, dan pas op het groeien in de lengte. Doordat de mais als eerste is opgekomen, kunnen de bonen er vervolgens tegenaan groeien. Ondertussen zorgen de bonen ervoor dat stikstof wordt omgezet in voedingsstoffen in de aarde. Als laatste komt de pompoen op, die met haar grote bladeren ervoor zorgt dat de aarde en de stelen van de mais en bonen worden beschermd. Alle drie de planten hebben een unieke gave: mais maakt licht bereikbaar door de hoogte in te groeien, de bonen regelen nutriënten in de grond en pompoen vermindert onkruid. Die unieke en individuele gaven zorgen ervoor dat ze er uiteindelijk alle drie beter van worden. Robin Wall Kimmerer verwoord het zo:

"The beauty of the partnership is that each plant does what it does in order to increase its own growth. But as it happens, when the individuals flourish, so does the whole. (…) The most important thing each of us can know is our unique gift and how to use it in the world. Individuality is cherished and nurtured, because, in order for the whole to flourish, each of us has to be strong in who we are and carry our gifts with conviction, so they can be shared with others. Being among the sisters provides a visible manifestation of what a community can become when its members understand and share their gifts. In reciprocity, we fill our spirits as well as our bellies."

Je unieke gaven delen met de wereld

Het is dus belangrijk om te weten wat onze unieke gaven zijn en hoe we ze kunnen inzetten in de wereld, zodat we kunnen bijdragen aan het grotere geheel. Daar worden we uiteindelijk allemaal beter van. Eén van mijn gaven is schrijven en deze blogpost is een eerste aanzet om dat met jou te delen. De aankomende tijd zal ik stapje voor stapje meer over mijn visie en verhaal delen. Als je hierover meer wilt lezen, dan kun je je het beste inschrijven voor m’n updates.

Wat zijn jouw unieke gaven? Deel ze met de wereld.

 

Foto credit: Aaron Burden

Geef een reactie